niedziela, 4 grudnia 2011

Kruche ciasteczka pekanowo-cynamonowe w pudrze

Czyż nie piękne są te ciasteczka? :)
Przypominają małe kule śnieżne, delikatnie pachną cynamonem, urzekają maślano-orzechowym smakiem i rozkochują w sobie kruchością.
Zajadając jedno po drugim, popijając mlekiem i podziwiając deszcz za kuchennym oknem odkryłam, że smak ciasteczek to mój jesienny smak.
Smak oczekiwania na zbliżającą się ukochana zimę:)

Kruche ciasteczka pekanowo-cynamonowe w pudrze:
  • 100 g orzechów pekan, zmielonych
  • 150 g mąki
  • 2 czubate łyżki cukru muscovado jasnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 115 g masła, pokrojonego w kostkę 1 cm

  • pół szklanki cukru pudru do obtoczenia

W misce mieszam orzechy, mąkę, cukier, cynamon, dodaję ekstrakt i masło, zagniatam ciasto.
Gotową masę dzielę na 20 równych części, następnie z każdej formuję kulkę wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując większe odstępy.
Piekę w 150 st. ok 25-30 min.
Upieczone ciasteczka wyjmuję z piekarnika (nie wyłączam go!) i pozostawiam na blaszce na ok 2 min, aby stwardniały. Po tym czasie ciepłe ciasteczka po kolei obtaczam w cukrze pudrze i odkładam z powrotem na blaszkę. Blachę z ciasteczkami wstawiam do piekarnika na 2 min.
Gotowe ciasteczka studzę na kratce kuchennej.


Smacznego


3 komentarze:

  1. Pewnie, ze piekne! A na dodatek z cynamonem, wiec pachna i smakuja swietami...

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba oszaleję! Cudowny smaczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sue nie szalej tylko piecz:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...