Z przepisu mojej mamy, która jak dla mnie robi najsmaczniejszy na świecie sos tatarski. Idealnie wyważony smakowo. Żaden ze składników nie dominuje, wszystkie idealnie ze sobą współgrają tworząc pyszną kompozycję, idealną do dań obiadowych jak i kanapek.
Najbardziej lubię sos tatarski na kromce chleba posmarowanej jedynie lekko słonym masłem. Często jednak zdarza mi się zjadać go łyżka prosto z miski:)
Sos tatarski:
Najbardziej lubię sos tatarski na kromce chleba posmarowanej jedynie lekko słonym masłem. Często jednak zdarza mi się zjadać go łyżka prosto z miski:)
Sos tatarski:
- 3/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę marynowanych grzybów
- 1/2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę białej cebuli
- 1/2 szklanki pokrojonych w drobną kostkę ogórków korniszonów
- 1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę ogórków kiszonych
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
- pieprz
Wszystkie pokrojone składniki umieszczam w misce, dodaję majonez, śmietanę i musztardę, dokładnie mieszam. Na koniec doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. Wstawiam do lodówki na min 3 h aby smaku się przegryzły (najlepiej jest zostawić sos w lodówce na cała noc)
Smacznego
* Ilość składników mierzyłam szklanką już po posiekaniu. Dzięki temu mogłam podać dokładne proporcje składników, co pozwoli na idealne odtworzenie przepisu.
Czy można dodać marynowane śliwki ?
OdpowiedzUsuńDodać można ale nie wiem jak będzie to smakować. Najlepiej przygotować sos podstawowy, taki jak w przepisie, do małej części dodać troszkę śliwek i spróbować.
UsuńZrobiłem -niezłe troche się ciągnie przez merynowane podgrzybki na moje wyczucie lepsze będą opieńki, pieczarek nie biorę pod uwagę .bo dla mnie to kartofel bez smaku.Można dodać trochę cukru będzie lepsze,ale to zależy ile go było w ogórkach i grzybach ,musztardę dałem angielską jest silniejsza od chrzanowej więc trzeba mniej dać poza tym o.k. PaweL
OdpowiedzUsuńKasiu S. pyszności, mistrzostwo świata:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za tak miłe słowa:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zajadam, pycha :)
OdpowiedzUsuńOpieńki są najlebsze na sos - ładnie się komponują z ogórkami i mają nie powtazalny smak. Zgadzam sie pieczarki to " ziemniaki " !!!
OdpowiedzUsuńjejku, a na ile to osob ? ..... tego 3/4 szklanki, tamtego pol szklanki , jeszcze pol szklanki , 1/4 szklanki.... i caly garnek sosu bedzie
OdpowiedzUsuńLacznie skladnikow wychodza 2 szklanki, nie caly garnek. Jest to porcja dla 4-6 os w zaleznosci od apetytu.
UsuńZrobiłem dokładnie według przepisu wyszedł rewelacyjny. Majonez do sosu przygotowałem sam więc tatarski 100% domowy :) Dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń