piątek, 30 grudnia 2011

Roladki schabowe z szynką parmeńską, szpinakiem i feta

Pomysł na te roladki mój Mąż wypatrzył w jednym z telewizyjnych programów kulinarnych. Przekazał mi co widział i poprosił abym zrobiła je na bożonarodzeniowy obiad.
Ja jako dobra żona oczywiście podjęłam się wyzwania i przyrządziłam roladki wg wskazówek Męża, które brzmiały następująco: na jakieś mięso, takie pobite młotkiem, trzeba położyć szynkę parmeńską, na to jakieś zielone, chyba szpinak z jakimś serem., później trzeba zawinąć i już'.
Cały proces przygotowania był oczywiście improwizacją bo nie wiedziałam dokładnie o jakie mięso chodzi, czy szynka parmeńska na pewno była parmeńską, zielenina szpinakiem oraz jaki ser najbardziej pasowałby do tego niepewnego zestawienia.
Po degustacji Mąż stwierdził jednak, że to co stworzyłam na pewno jest tym czymś z tv ,co tak bardzo mu się spodobało, bo jest … (cenzura) smaczne:)
Tak więc polecam w imieniu swoim i Męża:)

Roladki schabowe z szynką parmeńską, szpinakiem i feta:

  • 6 plastrów schabu (grubości ok 1.5 cm)
  • 12 plasterków szynki parmeńskiej
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 150 g sera feta, rozdrobnionego widelcem
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • olej

Szpinak blanszuję wrzątkiem, przelewam zimną wodą, odciskam z nadmiaru wody i siekam.
Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, wrzucam szpinak i czosnek, mieszam. Smażę ok 10 min na małym płomieniu mieszając od czasu do czasu. Podsmażony szpinak przekładam do miski, dodaje ser feta, mieszam. Doprawiam do smaku solą.
Plastry schabu rozbijam delikatnie płaską stroną tłuczka do mięsa, oprószam pieprzem. Na każdym plastrze schabu układam po 2 plasterki szynki parmeńskiej i 1/6 farszu szpinakowo-serowego, który rozsmarowuję równomiernie na szynce zachowując małe odstępy od brzegu. Tak przygotowane plastry schabu zawijam w ścisłe roladki (boku zawijam do środka), spinam je wykałaczkami aby się nie rozwinęły. Roladki oprószam świeżo zmielonym pieprzem*.
Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła z 2 łyżkami oleju. Podsmażam roladki, na średnim płomieniu, z każdej strony do momentu aż staną się rumiane. Podsmażone roladki przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam je pokrywką lub folią aluminiową, wstawiam do piekarnika. Piekę w 190 st ok 25-30 min.

Smacznego

* Mięso oprószałam tylko pieprzem ponieważ szynka parmeńska i ser feta były mocno słone.

5 komentarzy:

  1. Wyglada fajnie:)Ale sie usmialam...jakies mieso...jakas szynka...No tak, to tak jakbysmy my-kobiety rozmawialy o narzedziach:)pewnie by bylo podobnie;)Pozdrawiam serdecznie:)I zycze wystrzalowego Sylwestra:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. bajeczne ;]
    lubię roladki. i połączenie feta-szpinak ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu dziękuję i wzajemnie:)
    A co do tlumaczen mojego Meza to czasem niestety wymiękam i nigdy nie dowiaduje sie o co mu chodzilo:p
    Karmel-itka z tych roladek najbardziej lubię farsz:p dlatego jutro serwuje na obiad tarte ze szpinakiem i feta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. rolatki sa sssssssssssuper:) pychotka! ja jeszce szpinak owijam boczkiem wedoznym, lubie ten od kani,ale inne tez sa spoko. smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbuję zrobić :) Pozdrawiam, Ula.D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...