środa, 18 stycznia 2012

Tartaletki z gruszką na orzechowym spodzie

Te duże ciastka - tartaletki zajadaliśmy 2 dni temu, na rozgrzanie wieczorową porą.
Słodkie, chociaż nie bardzo. Lepkie od miodu, który rozpłyną się w trakcie pieczenia. Aromatyczne,
dzięki dodatkowi oliwy orzechowej.
Gruszkowo-malinowe, pyszne, trochę romantyczne, najlepsze zjadane wieczorową porą, jedne z naszych najulubieńszych.


Tartaletki z gruszką na orzechowym spodzie (9 szt.):

  • 200 g maki
  • 50 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 25 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka oleju z orzecha włoskiego lub laskowego
  • 1 żółtko

  • 3 gruszki, umyte, rozkrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w poprzek na bardzo cienkie plasterki
  • 1-2 łyżki bezpestkowej konfitury z malin
  • miód

W misce mieszam mąkę, orzechy, cukier i sól. Dodaję masło i olej, ucieram całość między palcami do czasu otrzymania kruszonki. Następnie dodaję żółtko i szybko zagniatam zwarte ciasto. Jeżeli ciasto nie chce się zagnieść dodaje 1 łyżkę lodowatej wody. Gotowe ciasto owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na ok 1 h.
Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki, wałkuję na oprószonym mąką blacie na grubość ok3-4 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam 9 okręgów o średnicy 10 cm, przenoszę je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy z okręgów smaruję odrobiną (ok ¼ łyżeczki) konfitury malinowej. Na konfiturę układam plasterki gruszki, polewam je po wierzchu miodem (ok ½ łyżeczki na 1 tartaletkę).
Piekę w 180 st ok 30-35 min. Upieczone tartaletki studzę na kratce kuchennej.

Smacznego


15 komentarzy:

  1. A przyniesiesz takie na nastepne spotkanie? Bo wygladaja bardzo kuszaco! Gdybym miala olej orzechowy, pewnie zrobilabym juz dzis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie nie ma problemu, upiekę nam wersję z gruszką i jabłkiem bo też jest smaczna:) Zamiast oleju orzechowego możesz użyć ekstraktu o zapachu orzechowym i zwykłego oleju bezzapachowego:)

      Usuń
  2. Wyglądają naprawdę bosko i mocno przekonuje mnie ten orzechowy spód :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Spód jest bardzo smaczny, w sumie można upiec same ciasteczka orzechowe z tego przepisu:)

      Usuń
  3. Tartaletki ze względu na ułożenie gruszek przypominają mi duże, okrągłe, kolorowe i słodkie lizaki, które pamiętam z dzieciństwa. Apetycznie wyglądają na zdjęciu :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi przypominają wiatraczki odpustowe, takie w retro wydaniu:)

      Usuń
  4. Przepięknie wyglądają! Tarty/tartaletek z gruszką jeszcze nie robiłam - i na pewno niebawem to nadrobię :)
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Ja od niedawna zaczęłam wypiekać z gruszkami i bardzo polubiłam te wypieki, chyba tak samo bardzo jak z jabłkami.
      Pozdrawiam również:)

      Usuń
  5. Ale smaki! :D Gruszka, orzechy i jeszcze miód! Wymarzone do wieczornej herbaty, kiedy za oknem zimowo-deszczowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo do kubka ciepłego mleka, takiego na dobry sen:)

      Usuń
  6. Bardzo lubię gruszkowe tarty, choć do tej pory jadłam je w wersji migdałowej, muszę spróbować z orzechami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja muszę koniecznie wypróbować w wersji migdałowej bo jak narazie do tej pory gruszki łączyłam tylko z orzechami:)

      Usuń
  7. wyglądają fantastycznie, gruszki tworzą piękny wzór

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...