piątek, 9 grudnia 2011

Lebkuchen

Do Świąt pozostało jedynie 15 dni, wiec najwyższy już czas rozpocząć 'pierniczenie'.
Od ponad 3 tygodni w mojej lodówce dojrzewa ciasto na pierniczki Aganiok. Niestety, na moment w którym trafią do piekarnika muszę jeszcze poczekać.
Nie marnując wiec czasu wypiekam inne korzenne pyszności, takie jak Lebkuchen.
Te niemieckie niezwykle aromatyczne pierniczki w tym roku debiutują w mojej kuchni. Musze przyznać ze debiut ten jest bardzo udany:)
Mięciutkie, słodziutkie, pyszniutkie - idealne na Boże Narodzenie:)


Lebkuchen:
  • 250 ml miodu naturalnego
  • 110 g masła
  • 60 g jasnego cukru muscovado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Skorka otarta z 1 cytryny
  • 300 g maki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1  łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder + woda na lukier

Miód, masło i cukier umieszczam w garnuszku, podgrzewam na małym płomieniu do czasu całkowitego roztopienia się masła i cukru. Odstawiam na bok do przestudzenia. Kiedy masa miodowa jest chłodniejsza dodaje sok i skórkę z cytryny, dokładnie mieszam.
W misce mieszam mąkę, migdały, przyprawy i sodę, dodaje masę miodowa, zagniatam zwarte ciasto.
Zagniecione ciasto przekładam do czystej miseczki, przykrywam je folią spożywcza i wstawiam do lodówki na 3-5 h.
Po tym czasie wyjmuje ciasto z lodówki, formuje je dłońmi na kształt kuleczek wielkości małego orzecha włoskiego. Uformowane kuleczki układam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczam.
Piekę w 180 st. ok 15 min. Upieczone pierniczki studzę na kratce kuchennej.
Ostygnięte pierniczki smaruje lukrem, pozostawiam do zastygnięcia.
Polukrowane pierniczki przekładam po szczelnie zamykającej się puszki, do której wkładam też kawałek jabłka, które przyspiesza proces mięknięcia pierniczków.


Smacznego

* Przepis zmodyfikowany i dostosowany do moich potrzeb, pochodzi stąd.



11 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie się prezentują :) może sama takie zrobię ? :):):) miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ narobiłaś mi apetytu! Pieczenie pierników czas zacząć:) E.S.

    OdpowiedzUsuń
  3. mam je w planach na ten weekend :) bardzo kusząco wyglądają w tej puszcze

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiewióra pierniczki polecam i również życzę miłego dnia:)
    E.S. masz już pięknego białego pomocnika więc na co czekasz?? :P
    Kaś ja chyba będę musiała powtórzyć lebkuchen, może też w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym roku raczej nie zrobię, bo kuzynki się zobowiązały. Ale zapisuję na przyszły rok!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sue komu dobrze, fajnie mieć takie kuzyneczki:) Ja gdybym mogła to w tym roku wszystko bym zleciła innym:P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wyglądają Twoje pierniczki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis z mojej ulubionej strony ;) Też zamierzam je zrobić, jeśli tylko nie zapomnę kupić miodu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieknie CI wyszły te pierniczki. To są jedne z najlepszych:)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Joanna dziękuję:)
    Jukejka zapisz sobie:)
    Majana z góry piszę się na przyszły rok, uwielbiam piec pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...